Megjelent cikkeink:

 
 

Medicus Universalis 2005. október

 

Újabb informatikai lehetőség, hogy „kéznél” legyen a tudás.

Berze Péter Pharmaber, dr. Domán Vera OALI

 

  Új informatikai eszközzel és egy újabb gyógyszerfelhasználó szakértői szoftverrel bővült a háziorvosi tevékenység lehetősége. Maga az eszköz az egyik legkorszerűbb számítástechnikai

készülék az un. PDA (Personal Digital Assistant), mely a következő kedvező tulajdonságokkal rendelkezik:

A PDA-k olyan feladatokra kíválóan alkalmazhatóak, mint dokumentumok olvasása, tárolása, kezelése, elektronikus könyvek olvasása, internet elérése (web böngészés, ftp elérés, ICQ, stb.), e-mail lekérdezése és küldése, zenehallgatás, természetesen játékra, mp3 lejátszásra és egyre inkább GPS navigációra is. Egyes modellek beépített fényképezővel rendelkeznek vagy mobiltelefonként is használhatóak.

A PDA-k legfontosabb alapszoftvereit gyűjtő néven PIM, azaz Personal Information Management (Személyes Információ Kezelő) alkalmazásoknak hívjuk. Ez a négy legfontosabb alap szoftver, ami a gépen megtalálható a Naptár, a Telefonkönyv (Címjegyzék), a Tennivalók és a Jegyzettömb. A sok telepíthető program között van: szótár-, térkép-, irodai-, adatbáziskezelő-, multimédiás-, szakmai munkát segítő- és egyéb hasznos szoftverek.

A szoftverek nagy többsége már gyárilag telepítve van a PDA-k ROM (Read Only Memory) tárolójába, azokat nem kell megvásárolni, egyszerűen csak el kell kezdeni, használni őket. Ezen megoldás előnye, hogy nem lehet "elrontani" vagy véletlenül letörölni őket, így a PDA teljes "emlékezetvesztése" után is rendelkezésre állnak. További előny, hogy a kéziszámítógépekre kevés internetes veszedelem (vírusok, férgek, stb.) leselkedik, így a legtöbb felhasználó eleve jó eséllyel kerüli el a fertőzést.

Ahhoz, hogy a PDA ne felejtse el a belé táplált adatokat, folyamatos energiaellátásra van szüksége. Ezt a tenyérgépekbe épített fix, vagy a mobiltelefonokhoz hasonlóan cserélhető akkumulátor biztosítja. Ezekkel az akkumulátorokkal a mai PDA-k egy feltöltés után 3-7 napig használhatók. Ügyelni kell arra, hogy a gép akkumulátora ne merüljön le teljesen.

Nem olyan régen még a PDA-k egyik legnagyobb hátrányát a készüléken történő adatbevitel nehézkes módja jelentette. Ez a probléma azonban napjainkra már megszűnt, hiszen a készülékekre számos, akár testre szabható kézírás-felismerő szoftver készült, de külső billentyűzetek is széles választékban állnak a felhasználók rendelkezésére. Természetesen, akik a multimédiás téren (játék, zene, videó) is ki akarják használni PDA-jukat, azoknak nem a legolcsóbb modellek közül kell választaniuk, bár a manapság elterjedt eszközök nagy többsége képes megfelelni ezen elvárásoknak is.

  A fent ismertetett kéziszámítógép előnyös tulajdonságait használta fel a szoftver fejlesztője a gyógyszerprogram illetve győgyászati segédeszköz modul kialakításában.

A PharmaLEX mobile gyógyszer program a következő olyan specialitásokkal rendelkezik, amelyekkel a háziorvosok körében használatos gyógyszer-kisegítő szoftverek nem rendelkeznek:

1.      egyedülálló mobilitása,

2.      szerkezeti tagoltsága,

3.      új szakértői elemek,

4.      könnyű, gyors keresőrendszere,

5.      új feladatokra való bővíthetősége.

 A számítógép, mely kb. 10-20 dkg, a technikai előnyéből adódóan bárhol elfér, hiszen egy mobil telefon nagyságrendű csupán. Elfér az orvosi táskában a nehéz gyógyszerkönyvek helyett, de a legkisebb kézi táskában, vagy zsebben is tartható, ahonnan egy mozdulattal előhúzható. Így használható elsősorban a beteg lakásán sürgős betegellátás kapcsán, vagy a folyamatos gondozás közben, de jól alkalmazható a napi rendelés során a rendelői gép használata mellett is, amikor egyszerűbb a gyors keresés, mint a teljes dokumentációs rendszerben lassabban lépegetni, vagy a körzeti ápolónő munkájának folyamatosságát megszakítani. 

A gyógyszerprogram látványos és egyszerű tagoltsága teszi a szoftvert igazán felhasználóbaráttá. A rendszer három főmenüből áll (info, szűrés, interakció), melyek a háziorvos számára jól elkülöníthető kereső és egymásra épülő szempontokat tartalmazzák. A főmenük természetesen tovább gördíthetők almenükre, melyek az OGYI hiteles leírásait tartalmazzák. Nem lehet elveszni a részletekben és a kis képernyő sem akadálya az információnyerésnek, mivel csak azok az információk jelennek meg, amelyekre „kíváncsi” az orvos, de a keresési változtatás gyors és könnyű. A szerkezeti tagoltságához szorosan kapcsolódnak a lényeges elemek fontossági sorrendben történő megjelenései. Pl. a gyógyszerek általános információjáról szóló képernyőn szembetűnő a gyógyszeráron kívül (támogatás, mit fizet a beteg, spec. kedvezmények) eltérő színnel jelölve,

hogy támogatott, vagy nem támogatott gyógyszerről van-e szó. A gyógyszerkockázatok (terhesség, szoptatás, veszélyes munkavégzés, szeszesital fogyasztás, gyermekkor, laktóz tartalom) színes, figyelemfelkeltő szöveggel, vagy piktogrammal láthatók. Külön kiemelném a helyettesíthető gyógyszerek a beteg által fizetendő áruk szerint történő sorbaállítását, hiszen ez szokott lenni a változtatási szándékunk fő oka is. A készítmény neve, kiszerelése, hatáserőssége, lejárati ideje mellett új adat a gyógyszer morfológiai leírása, mely nem elhanyagolható, amikor betegeink arra hivatkoznak, mint megszoktuk, hogy „tetszik tudni, az a sárga szív alakú, nem tudom a nevét”……

A szoftvert háziorvosok elsősorban a nagyon praktikus kereső rendszere miatt fogják megszeretni. Kereshetünk a gyógyszer nevére, hatóanyagára, ATC-kódjára és rendelhetősége szerint is, mindezeket már néhány kezdőbetű alapján.

E rendszer, amilyen új, annyira gyors, nem igényel különleges számítógépes ismeretet. Aki egyszer kezébe veszi, vagy más kezében látja működés közben, az azonnal tudni fogja, használni és valószínű megkedveli. Én néhány hónapja használom, de nagyon megszerettem és a betegek számára is természetes, hogy ha valami „új” kérésük van, már is veszem elő és keresek. A gyógyszerek kereséséhez hasonlóan működik a gyógyászati segédeszközök keresése is, de miután a háziorvos számára felírásukat egyre jobban korlátozták, veszített jelentőségéből, főként az incontinencia betétekre korlátozódik. Persze, tudjuk, hogy, ha a fejünkben megszületik egy gondolat, és le szeretnénk kontrollálni azt, pl. egy kötszer felírási módját, akkor igen nagy segítség annak biztonságos felírási lehetősége az OEP ellenőrzési rettegése helyett.

A program további igen nagy lehetősége, a saját adatbázishoz való kapcsolással adatátvitelhez való hozzájutás, mely oda-vissza szolgáltatja a szükséges információkat. A minőségi betegellátáshoz ez már egy komplett segítség. A rendszer lehetővé teszi, hogy a jövőben általánossá váló szakmai protokollok szerinti gyógyszer-terápiás ismeretek is rákerülhessenek.
A gyógyszer program modult szervesen kiegészíti a gyógyászati segédeszköz modul. Kialakítása, sajátosságai megegyeznek a gyógyszer modulnál ismertekkel. Ugyanakkor ilyen jól kialakított gyógyászati segédeszköz adatbázist alig találunk a piacon.

  A PharmaLEX mobile ma egyedülálló a leírt szolgáltatásával, így valóban a háziorvos kezébe adja a betegellátáshoz elengedhetetlen tudás egyik igen fontos részét.

A rendszer működéséhez szükséges információ, természetesen a mindenkori frissítése is megtalálható az Interneten, a www.pharmalex.hu címen.